Blog

Maak kennis met Chloe

Maak kennis met Chloe, ons enthousiaste teamlid bij Hier architecten! Sinds 2022 is Chloe bij ons als stagiaire in dienst we begeleiden haar om alle kneepjes van het vak te leren. Ze heeft een passie voor het ontwerpen en helpt vol enthousiasme mee bij het opmaken van aanvragen en het samenstellen van dossiers voor aannemers.

De evolutie van de job als architect: een nieuwe wereld ontwerpen

De rol van een architect is door de jaren heen aanzienlijk geëvolueerd. Terwijl architecten vroeger voornamelijk individuele gebouwen ontwierpen, zijn ze nu steeds meer betrokken bij de uitvoering, maar ook in het grotere kader van stadsplanning en gemeenschapsontwikkeling.

Baksteenarchitectuur in Vlaanderen: traditie of gewoonte?

Vlaanderen staat bekend om zijn rijke architecturale erfgoed, en een opvallend kenmerk van deze regio is het overvloedige gebruik van baksteen in gebouwen. Maar wat drijft deze voorliefde voor baksteen in de Vlaamse architectuur? Is het een kwestie van traditie of gewoonte?

De perfecte combinatie voor energie-efficiënte woningen

Daglicht in een woning is van onschatbare waarde voor het fysiek en mentaal welzijn van de bewoners. Daarom opteren veel architecten vaak voor grote ramen die van vloer- tot plafond rijken om optimaal daglicht te benutten en een betere ruimtelijke beleving te creëren.

De toekomst van verwarming: de voordelen van een warmtepomp in uw woning

In de wereld van duurzame energievoorziening is de warmtepomp een opvallende innovatie in duurzame energievoorziening. Het transformeert de manier waarop we onze huizen verwarmen en koelen en dragen bij aan een groenere planeet. Toch zijn er enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het besluit om een warmtepomp te installeren.

De invloed van technologie op moderne architectuur

In de snel evoluerende wereld van vandaag heeft technologie een revolutionaire rol gespeeld in vrijwel elk aspect van ons leven. Niet verrassend is dat ook de wereld van de architectuur wordt beïnvloed door de voortdurende vooruitgang in technologie. Architectuur heeft zich door de tijd heen altijd flexibel aangepast aan de behoeften van zijn gebruikers, en in dit geval is dat niet anders.

Co-housing in Vlaanderen

Als architecten staan we in Vlaanderen voor een cruciale uitdaging: de verdichting van de ruimte. Met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 500 mensen per vierkante meter is Vlaanderen een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa, wat leidt tot de versnippering van open ruimtes. Het vinden van de ideale woonomgeving wordt daardoor steeds uitdagender.

Urban mining

In de wereld van architectuur en bouw is er een stille revolutie gaande die onze manier van denken over grondstoffen en duurzaamheid verandert. We bevinden ons op een kritiek keerpunt, waarbij we ons bewust moeten worden van het feit dat veel van de grondstoffen die we traditioneel hebben gebruikt om te bouwen niet eindeloos beschikbaar zijn. Dit maakt het gebruik van urban mining en duurzame materialen van vitaal belang voor de toekomst van de bouwsector.

Nieuwe spelregels voor de ontwikkeling van woonreservegebieden

Op 7 juli 2023 is het decreet woonreservegebied vastgelegd. Met deze regelgeving plaatst de regering een ‘stolp’ over woonreservegebieden. Bouwen blijft mogelijk maar dan moet er eerste een vrijgavebesluit worden uitgevaardigd. Een vrijgavebesluit gebeurt enkel na een procedure met een openbaar onderzoek en adviezen: ‘een mini-rup’.

Toekomstvisie ruimte Vlaanderen – wat betekent dit voor de architect en de bouwheer

De overheid heeft een beleidsplan ruimte vlaanderen opgemaakt. Het doel is om tegen 2050 het bestaande ruimtebeslag beter te benutten en de open ruimte maximaal te vrijwaren. Er wordt ingezet op een internationaal sterke regio, een plaats waar het leven goed is, waar iedereen zich duurzaam kan verplaatsen, waar biodiversiteit en voedselproductie verzekerd zijn en de ruimte klimaatbestendig is ingericht.

Eerste hulp bij oververhitting: zonwering & nightcooling

De zomer worden steeds warmer en warmer. In ons ontwerp dienen we hier ook al van in het begin rekening mee te houden. Zo is de plaats van het gebouw, de oriëntatie van het gebouw al een belangrijke factor om mee te nemen van in het begin.

Elektrische laadinfrastuctuur-architectuur

Ontdek de toekomst van duurzaam laden met laadpalen! Deze moderne en onmisbare elementen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Als architectenbureau staan wij voorop in deze evolutie en zijn we nu al bezig met het integreren van laadpalen in onze projecten.