Bij Hier Architecten staat budgetcalculatie centraal in elk bouwproject. Van de eerste schetsen tot de uiteindelijke oplevering wordt het budget nauwkeurig opgevolgd en beheerd. Een goed uitgewerkt budget vormt namelijk de ruggengraat van elk succesvol bouwproject.
Blog
Kiezen voor een ecologisch en toekomstgericht gebouw? Dat is kiezen voor een clt gebouw. CLT? CLT is de afkorting van cross laminated timber: Houten lamellen uit vurenhout die kruiselings vermijmd worden. Het gaat hier over houten prefabelementen die worden ingezet om massieve houtconstructies op te trekken.
De dag van vandaag zijn openbare besturen bezig met duurzaamheid. Een keuze hierin is om biobased te bouwen. Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden.
HIER architecten is uw aanspreekpunt als het op bouwmanagment aankomt. Ons doel is: onze klanten ontzorgen en begeleiden in de bouwwereld.
Maak kennis met Chloe, ons enthousiaste teamlid bij Hier architecten! Sinds 2022 is Chloe bij ons als stagiaire in dienst we begeleiden haar om alle kneepjes van het vak te leren. Ze heeft een passie voor het ontwerpen en helpt vol enthousiasme mee bij het opmaken van aanvragen en het samenstellen van dossiers voor aannemers.
De rol van een architect is door de jaren heen aanzienlijk geëvolueerd. Terwijl architecten vroeger voornamelijk individuele gebouwen ontwierpen, zijn ze nu steeds meer betrokken bij de uitvoering, maar ook in het grotere kader van stadsplanning en gemeenschapsontwikkeling.
Vlaanderen staat bekend om zijn rijke architecturale erfgoed, en een opvallend kenmerk van deze regio is het overvloedige gebruik van baksteen in gebouwen. Maar wat drijft deze voorliefde voor baksteen in de Vlaamse architectuur? Is het een kwestie van traditie of gewoonte?
Daglicht in een woning is van onschatbare waarde voor het fysiek en mentaal welzijn van de bewoners. Daarom opteren veel architecten vaak voor grote ramen die van vloer- tot plafond rijken om optimaal daglicht te benutten en een betere ruimtelijke beleving te creëren.
In de wereld van duurzame energievoorziening is de warmtepomp een opvallende innovatie in duurzame energievoorziening. Het transformeert de manier waarop we onze huizen verwarmen en koelen en dragen bij aan een groenere planeet. Toch zijn er enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het besluit om een warmtepomp te installeren.
In de snel evoluerende wereld van vandaag heeft technologie een revolutionaire rol gespeeld in vrijwel elk aspect van ons leven. Niet verrassend is dat ook de wereld van de architectuur wordt beïnvloed door de voortdurende vooruitgang in technologie. Architectuur heeft zich door de tijd heen altijd flexibel aangepast aan de behoeften van zijn gebruikers, en in dit geval is dat niet anders.
Als architecten staan we in Vlaanderen voor een cruciale uitdaging: de verdichting van de ruimte. Met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 500 mensen per vierkante meter is Vlaanderen een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa, wat leidt tot de versnippering van open ruimtes. Het vinden van de ideale woonomgeving wordt daardoor steeds uitdagender.
In de wereld van architectuur en bouw is er een stille revolutie gaande die onze manier van denken over grondstoffen en duurzaamheid verandert. We bevinden ons op een kritiek keerpunt, waarbij we ons bewust moeten worden van het feit dat veel van de grondstoffen die we traditioneel hebben gebruikt om te bouwen niet eindeloos beschikbaar zijn. Dit maakt het gebruik van urban mining en duurzame materialen van vitaal belang voor de toekomst van de bouwsector.
Op 7 juli 2023 is het decreet woonreservegebied vastgelegd. Met deze regelgeving plaatst de regering een ‘stolp’ over woonreservegebieden. Bouwen blijft mogelijk maar dan moet er eerste een vrijgavebesluit worden uitgevaardigd. Een vrijgavebesluit gebeurt enkel na een procedure met een openbaar onderzoek en adviezen: ‘een mini-rup’.
De overheid heeft een beleidsplan ruimte vlaanderen opgemaakt. Het doel is om tegen 2050 het bestaande ruimtebeslag beter te benutten en de open ruimte maximaal te vrijwaren. Er wordt ingezet op een internationaal sterke regio, een plaats waar het leven goed is, waar iedereen zich duurzaam kan verplaatsen, waar biodiversiteit en voedselproductie verzekerd zijn en de ruimte klimaatbestendig is ingericht.
De zomer worden steeds warmer en warmer. In ons ontwerp dienen we hier ook al van in het begin rekening mee te houden. Zo is de plaats van het gebouw, de oriëntatie van het gebouw al een belangrijke factor om mee te nemen van in het begin.
Ontdek de toekomst van duurzaam laden met laadpalen! Deze moderne en onmisbare elementen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Als architectenbureau staan wij voorop in deze evolutie en zijn we nu al bezig met het integreren van laadpalen in onze projecten.