Toekomstvisie ruimte Vlaanderen – wat betekent dit voor de architect en de bouwheer

De overheid heeft een beleidsplan ruimte vlaanderen opgemaakt. Het doel is om tegen 2050 het bestaande ruimtebeslag beter te benutten en de open ruimte maximaal te vrijwaren. Er wordt ingezet op een internationaal sterke regio, een plaats waar het leven goed is, waar iedereen zich duurzaam kan verplaatsen, waar biodiversiteit en voedselproductie verzekerd zijn en de ruimte klimaatbestendig is ingericht.

Het gaat er over dat we als architect de uitdaging aan gaan om meer te doen met minder ruimte.

We verhogen het ruimtelijk rendement.

We zetten in op:

HERGEBRUIK

Hergebruik is het opnieuw benutten van bestaande terreinen, gebouwen en constructies die bijna niet meer worden gebruikt. Hergebruik betreft zowel renovatie als sloop- en nieuwbouwopgaven van vandaag. Kansen vanuit bodemsanering worden benut. Hergebruik is een hefboom om een ruimte efficiënter te gebruiken dan in de oorspronkelijke situatie.

INTENSIVERING

Intensivering is het verhogen van het aantal activiteiten binnen dezelfde oppervlakte. Ruimtelijke ingrepen zoals verdichten, stapelen, ondergronds bouwen en collectieve woon- en werkvormen kunnen intensivering bevorderen. Interne reorganisatie, zoals ondergronds of op het dak parkeren of het efficiënter benutten van bestaande percelen of gebouwen, is een vorm van intensivering.

TIJDELIJK RUIMTEGEBRUIK

Tijdelijk ruimtegebruik is het toelaten van activiteiten in een ruimte die is bedoeld voor andere doeleinden op een ander of later moment. De voorlopige activiteit mag een toekomstig ander gebruik niet hypothekeren en is dus omkeerbaar. Het is nodig om te anticiperen op toekomstig ander gebruik bij nieuwbouw en constructies aanpasbaar of verplaatsbaar te ontwerpen zodat het gebruik ervan doorheen de tijd kan veranderen.